Stormschade, wat nu?

Een storm heeft schade verricht aan uw woning, wat nu?

Vandaag woedde er een zware storm over ons land en de schade aan woningen en bedrijfspanden is in sommige gevallen helaas groot. De vraag is dan: wat dekt de verzekeraar?

Verzekeraars hanteren verschillende definities om te bepalen of er sprake is van storm. Veel verzekeraars gaan uit van windkracht 7 of hoger, oftewel bij windsnelheden van meer dan 50 kilometer per uur. De windkracht van vandaag was absoluut hoger, daar is geen twijfel over mogelijk. Inboedel- en opstalverzekeraars dekken dan stormschade aan de woning, maar meldt wel eerst de schade vòòr  de reparatie!

 

Waterschade

Waterschade is niet altijd gedekt. De meeste verzekeraars vergoeden de schade echter wel als een overstroming het gevolg is van hevige plaatselijke regenval. Dit houdt in ten minste 40 millimeter in 24 uur. Brand en ontploffing als gevólg van een overstroming zijn altijd gedekt. Waterschade is bij veel verzekeraars níet gedekt als de neerslag is binnengedrongen door openstaande ramen, deuren of luiken. Ook waterschade die ontstaat tijdens een verbouwing is vaak niet gedekt. Dit geldt ook voor schade door neerslag aan daken, dakgoten en afvoerpijpen.

 

Schade door de buren

Ontstaat er stormschade door de buren, bijvoorbeeld door een omvallende boom of door tuinspullen die tegen de schutting zijn gewaaid? Dan moet u dit ook bij de eigen inboedel- of opstalverzekeraar claimen. Die keert meestal uit op basis van nieuwwaarde. Stormschade is vaak overmacht, dus dan zijn buren of bent u zelf vaak niet aansprakelijk voor schade.

 

Tips bij stormschade

Verzamel bewijs, noteer gegevens over de schade (datum en tijdstip) en maak foto’s van de schade. Meld de schade zo snel mogelijk  bij uw eigen verzekeraar. De meeste woonverzekeraars vergoeden niet als u de schade waarvoor u wel verzekerd bent op eigen houtje herstelt. Meld dit daarom altijd eerst bij uw verzekeraar, dit kan namelijk ook het eigen risico drukken.